
De mindset van de kunstenaar: interactieve rondleiding in de expo Brancusi
EUROPALIA ROMANIA pakt uit met een prestigieuze tentoonstelling over de Roemeense kunstenaar Constantin Brancusi (1876-1957), de meest invloedrijke beeldhouwer van de twintigste eeuw. Het is de allereerste keer dat er in Brussel een expo aan Brancusi wordt gewijd. De laatste solotentoonstelling vond bijna 25 jaar geleden plaats in Parijs.
Brancusi is een sleutelfiguur in de kunstgeschiedenis. Hij wordt een pionier van het modernisme genoemd.
De tentoonstelling brengt topstukken uit musea en privé-collecties van over de hele wereld bijeen. Verschillende stukken worden voor het eerst getoond, samen met werk van tijdgenoten (Duchamp, Modigliani, Man Ray e.a) en sculpturen van Rodin, bij wie Brancusi kort in de leer ging.
Tijdens de interactieve rondleiding verdiepen we ons in de creatieve mindset van de kunstenaar. We bekijken hoe hij zijn verbeeldingskracht gebruikte tijdens zijn zoektocht naar de ideale vormen voor zijn beeldhouwwerken. De BOZAR-gidsen zetten volop in op de persoonlijke beleving van de deelnemers. Ze nodigen hen uit om beelden te analyseren, kritisch na te denken en te argumenteren via groepsgesprekken en creatieve oefeningen.
Kunstbeleving is enorm verrijkend voor ieders persoonlijke ontwikkeling. Ze stimuleert creativiteit, empathie en verbeeldingskracht. Kunstenaars kunnen ons heel wat leren over het belang van creativiteit op de werkvloer. Als je creatief bent, bedenk je originele ideeën, oplossingen en methodes voor je werksituatie. Je kan je inleven in de situatie van anderen en je kan sympathie voelen voor mensen en groepen die iets verder van je afstaan.
Creativiteit is essentieel voor een tolerante, gezonde bedrijfscultuur met flexibele en open geesten.