Menu Sluit menu
Action Lab VDAB "Doe de elevator pitch"

Doe de elevator pitch

in samenwerking met VDAB
Wanneer:
13:00 - 14:00 14:00 - 15:00
Zone:
Taal: nl
Meer weten

"Stel jezelf eens voor".Het is een populaire opener tijdens sollicitatiegesprekken, maar een instinker voor veel sollicitanten. De reden? De vraag is erg vaag. Wat vertel je in een sollicitatiesetting over jezelf? Wat wil de werkgever weten, en wat doet helemaal niet ter zake?

De oplossing? Bedenk een elevatorpitch!

Tijdens een elevatorpitch stel je jezelf zo interessant mogelijk voor, in hoogstens twee minuten. Dat is de tijd die je nodig hebt om tijdens een ritje met de lift indruk te maken op je gesprekspartner. Het principe is eenvoudig. Het vergt enkel wat voorbereiding, en oefening.

Doe de elevatorpitch met de e-coaches van VDAB en stel jezelf op een boeiende manier voor! 

Drie vragen, drie korte antwoorden:

1. Wie ben je?
Met je voornaam, je leeftijd, woonplaats en gezinssituatie geef je een persoonlijke toets aan je intro. Dat spreekt meteen aan.Voorbeeld: “Ik ben Xander en ik ben 21. Samen met mijn vriendin woon ik in Halle, een bruisende gemeente naast Brussel.”

2. Wat is je grootste talent?
Kies één talent en staaf dit met één relevante (werk)ervaring. Een werkgever die meer wil weten, zal daar later tijdens het gesprek wel op terugkomen.Voorbeeld: “Ik ben perfect tweetalig: mijn vader is een Waal, mijn moeder een Vlaamse. Daarnaast spreek ik behoorlijk Engels door mijn vele reizen. Wat talenkennis betreft ben ik een perfecte Belg!”

3. Wat zoek je?
Vertel waarom je kiest voor deze job. Voorbeeld: “Ik ben heel sociaal en met mijn goede talenkennis denk ik dat ik de juiste persoon ben om het onthaal bij jullie te verzorgen. Ik zou het echt fijn vinden om dagelijks mijn talen te kunnen gebruiken.”

Twee minuten en max. 300 woorden 

Eens je de antwoorden op deze vragen kent, schrijf je ze op. Hou er rekening mee dat je per minuut slechts 150 woorden duidelijk gearticuleerd kan uitspreken. Tel de woorden daarom zorgvuldig, en beperk je tot 300. Zo weet je zeker dat je niet langer dan twee minuten aan het woord zal zijn.

Oefenen

Is je pitch uitgeschreven? Dan is het tijd om te oefenen. Doe dit luidop: tegen jezelf in de spiegel, tegen je ouders, tegen je vrienden … Hoe vaker je oefent, hoe vlotter je speech zal gaan tijdens je sollicitatiegesprek.

En overwin je schroom. Helder spreken over wie je bent en wat je kan, is noodzakelijk om een job in de wacht slepen. Dus in tegenstelling tot wat je vroeger misschien leerde, kan een beetje ‘stoefen’ geen kwaad. Toch niet tijdens een sollicitatiegesprek.

 

Zin in nog meer?

foto 1

Wie zijn onze sprekers?

Carrièretijgers, jongeren met passie, cultuurwizards, influencers … Met 30 zijn ze. Elk brengt zijn of haar eigen sprankelend verhaal tijdens een 'Inspirational Talk' van 15 minuten. Legt zijn ziel bloot. Haar traject. Over de roem, het succes, hun falen-en-weer-opstaan, de slapeloze nachten, ruwe kantjes, …

Laat je inspireren. Geef je goesting een boost. Stel je vraag.

Wie zijn onze sprekers?
YTiA XXL Jobs of the future

Discover where you will work in the future

Zin om privacyconsulent of Skypetrainer te worden. Bedrijfsdesorganisator of dronepiloot misschien? Zegt stadsherder annex verticale tuinier je wat? Digitale leven-en-doodmanager of nanomedicus?

Grote kans dat de job die jij binnen tien jaar zal doen, vandaag nog niet is uitgevonden. YTiA XXL geeft tientallen sectoren (voeding, telecom, chemie, finance, interim, …) een corner waar ze kunnen uitpakken met hun beroepen van de toekomst. Aan jou om ze te ontdekken.

Wat wil jij worden?
YTiA XXL Speeddates

A date with your destiny

Ontmoet meer dan 100 bedrijfsleiders (CEO’s) en HR-verantwoordelijken tijdens een exclusieve speeddate! Binnen een beperkte tijd krijgen jullie de mogelijkheid om kennis te maken in een informele context. Ontdek onze twee formules: speeddates in groep (exclusief voor klassen/scholen) en individuele speeddates.Let op, tijd vliegt heel snel voorbij!

Kies je speeddate(s)

Get in action!

Word ook YTiA ambassador

Samir
Student ingenieurswetenschappen

Partners

Young Talent in Action is brought to you by following partners

Federale Politie-Police Fédérale