
Malika Tarhach
Malika Tarhach is gediplomeerd lerares beeldende kunsten en ook visueel kunstenaar. Sinds haar studies is ze veel bezig met creativiteit en hoe die te stimuleren en de vrije loop te laten, zowel bij kinderen als bij volwassenen.
Vanuit haar passie voor kunst en persoonlijke ontplooiing timmert ze verder aan haar eigen weg, door kunst vanuit een therapeutische invalshoek te benaderen. Ze besluit om een beroep te doen op een incubator, om daar de kneepjes van het ondernemersvak onder de knie te krijgen.
Tegenwoordig houdt Malika vooral consultaties rond kunst-therapie en organiseert ze collectieve workshops en stages rond creatief potentieel. In haar begeleiding heeft ze enorm veel oog voor zelfexpressie en ontwikkeling van de eigen creatieve vaardigheden.
Tijdens de talk doet Malika haar verhaal uit de doeken en vertelt ze ons hoe ze erin slaagde haar twee passies te verzoenen in één job, zij die zichzelf nooit kon vinden in de voorgekauwde modellen. Ze legt ons uit hoe belangrijk het is dat je je gevoelens laat spreken, en hoe haar zoektocht naar zin haar hielp om zichzelf te vinden. Ook de hele kwestie van creativiteit komt aan bod. Wat is creativiteit nu eigenlijk, en in hoeverre ligt ze aan de oorsprong van grote maatschappelijke omwentelingen, aangezien ze alle facetten van ons leven beroert?
Creativiteit is immers een instrument dat veel weg heeft van ondernemen: je ervaart er de angst voor het onbekende, maar ook de nood om je zekerheden overboord te gooien en te durven creëren.
Voor haar draait het bij kunst om meer dan schoonheid. Het is geen queeste naar het mooie, maar een streven naar authenticiteit en diepgaande expressie. Kandinsky zei het al zo mooi: “een kunstwerk scheppen, dat is een heuse wereld scheppen”. En die wereld schep je onvermijdelijk naar het beeld van je eigen ervaringen en zet je ertoe aan jezelf in vraag te stellen.