Menu Sluit menu
Solange De Mesmaeker (Les Branchées), inspirational speaker à YTiA XXL 2019

Solange De Mesmaeker

Van loondienst naar ondernemerschap, een gevecht?
Wanneer:
9:40 - 10:00
Taal: fr
Meer weten

Elke maand een vast loon en vaste uren, betaalde vakantie, probleemloos een lening aangaan bij de bank … werken in loondienst biedt een niet te versmaden gemak. Voordat ze Les Branchées oprichtten, hebben Emilie en Solange de risico’s dan ook heel doordacht afgewogen. Ze hadden namelijk respectievelijk 15 en 5 jaar vast in dienst gewerkt. Van hun bezoek aan een incubator tot de vele aspecten van het zelfstandigenstatuut, tijdens deze talk vertellen ze jonge ondernemers welke weg ze voor de boeg hebben. Zonder er doekjes om te winden. 

Solange De Mesmaeker, die afstudeerde als journalist aan het IHECS (het Institut des Hautes Études des Communications Sociales), werkte zes jaar als communicatieverantwoordelijke voor verschillende bedrijven. Vanuit haar passie voor digitale communicatie in het algemeen en sociale netwerken in het bijzonder, geeft ze sinds 2015 trainingen over deze onderwerpen.

In 2017 richtte ze samen met haar ex-collega Emilie Danel Les Branchées op, waarmee ze initiatiefnemers van projecten autonoom willen maken in hun communicatie. Het pad naar hun eigen bedrijf lag bezaaid met obstakels en deed talloze vragen rijzen, maar de lessen die deze twee dames eruit trokken waren er niet minder om. Van de ongeruste blik van hun ouders tot de maatschappelijke meerwaarde van het ondernemerschap, van argwanende bankiers tot schouderklopjes van enthousiaste klanten ... Je moet op elk moment je filter hebben aanstaan om onverstoorbaar voort te doen en je doel voor ogen te houden: je eigen project uit de grond stampen. En zelfs eens je die klip gerond hebt, verdwijnen nog niet alle twijfels zomaar als sneeuw voor de zon!

Zijn de vele avonden en weekends van hard labeur de moeite waard? Hoe weersta je de bedrieglijke spiegel die de sociale netwerken je voorhouden? Uiteraard lijkt op Instagram of Facebook alles als een trein te gaan voor Les Branchées, maar zijn die slapeloze nachten uit angst voor wat de volgende maand brengt nu echt verleden tijd? Verdienen we echt wat ons overkomt, of zijn we zelf oplichters?

play

Zin in nog meer?

YTiA XXL Jobs of the future

Discover where you will work in the future

Zin om privacyconsulent of Skypetrainer te worden. Bedrijfsdesorganisator of dronepiloot misschien? Zegt stadsherder annex verticale tuinier je wat? Digitale leven-en-doodmanager of nanomedicus?

Grote kans dat de job die jij binnen tien jaar zal doen, vandaag nog niet is uitgevonden. YTiA XXL geeft tientallen sectoren (voeding, telecom, chemie, finance, interim, …) een corner waar ze kunnen uitpakken met hun beroepen van de toekomst. Aan jou om ze te ontdekken.

Wat wil jij worden?
YTiA XXL Action Labs

Crafting your future

Op je luie kont zitten? Niks van. Actie! Ontdek het belang van de ‘21st century skills’ met onze Action Labs! Soft skills, digitale vaardigheden of ondernemerschap: je hebt ze in alle soorten en maten! Schrijf je in voor een lab … of twee … of drie?

Alles over onze labs
YTiA XXL Speeddates

A date with your destiny

Ontmoet meer dan 100 bedrijfsleiders (CEO’s) en HR-verantwoordelijken tijdens een exclusieve speeddate! Binnen een beperkte tijd krijgen jullie de mogelijkheid om kennis te maken in een informele context. Ontdek onze twee formules: speeddates in groep (exclusief voor klassen/scholen) en individuele speeddates.Let op, tijd vliegt heel snel voorbij!

Kies je speeddate(s)

Bring your passion

Word ook YTiA ambassador

Kevin
Coördinator van de Internationale Commissie bij de Jeugdraad

Partners

Young Talent in Action is brought to you by following partners

Federale Politie-Police Fédérale