
Belgische infrastructuur hinkt achterop, ORI wil een boost!
De organisatie van Belgische advies- en ingenieursbureaus (ORI) werkt samen met twee Brusselse universiteiten en de grootste infrastructuurspelers op elk niveau en in de drie gewesten om een oplossing uit te werken voor het beheer van de Belgische vervoersinfrastructuur.
ORI vertegenwoordigt meer dan 7000 werknemers in 50 bureaus. Samen managen die ondernemingen projecten met een gecombineerde waarde van 10 miljard euro per jaar. De voornaamste missie van ORI is de volgende: bij lokale, regionale en federale beleidsmakers de meerwaarde van innoverend ontwerpen aantonen, een billijke marktomgeving creëren voor de bureaus die ze vertegenwoordigt en samen met haar leden inzetten op innovatie en ontwikkeling met als doel de realisatie van een duurzame omgeving.
België hinkt achterop. De oplossing? Jongeren en innovatie!
In 2018 stond België slechts op de 52e plaats in het rapport van het World Economic Forum (WEF) wat betreft de impact van de weginfrastructuur op de concurrentiekracht. Daarmee staan we achter onder andere Kroatië, Litouwen, Brunei en Turkije. Concreet wil dat zeggen dat de Belgische infrastructuur niet in verhouding staat tot de belastingen die de burger betaalt.
Om die problematiek aan te pakken, richtte ORI samen met de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) een leerstoel op. Daarmee willen we de huidige dynamiek gebruiken om de governance- en managementpraktijken een boost te geven. Via die nieuwe samenwerking, genaamd ‘Infrastructure Asset Management & Life-Cycle Planning’, mikken de ULB, de VUB en ORI samen met de voornaamste infrastructuurspelers op alle niveaus en in de drie gewesten op jongeren. Vanaf 1 september 2019 zal Laura Molinari, doctorandus aan de Solvay Business School, onderzoek doen naar een duurzamer Belgisch infrastructuurbeleid. In een bredere context steunt ORI ook de Young Professional of the Year Awards. Die belonen een persoon die een innoverende bijdrage leverde aan zijn onderneming/project of die zich heeft onderscheiden als een toekomstige leider. De jongste laureate is de Deense Gitte Gylling Hammershøj Olesen. Voor de volgende editie in 2020 is ORI op zoek naar een jonge, gemotiveerde Belgische ingenieur die zijn of haar project of innovatie wil voorleggen aan een internationaal panel.
Meer weten over ORI? Afspraak op hun website: https://www.ori.be/.